Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

На Електронском факултету настављен развој идеје са Такмичења за најбољу технолошку иновацију

Пре нешто више од шест месеци могли сте на нашем сајту да прочитате разговор са студентима Електронског факултета, чија је идеја освојила другу награду на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици Српској.

Image
Овај тим је, у нешто измењеном саставу и уз помоћ факултета, наставио да ради на својој идеји. За почетак, рећи ћемо да је након такмичења промењен назив тима, па је старо име Focus замењено именом ByTech.

О томе како су текле припреме за такмичење и о учинку у самом финалу могли сте да читате тада, а овога пута ће нам из тима открити на чему сада раде и докле се стигло у реализацији идеје. Да подсетимо, идеја под називом Сомнијум је да се звучним фреквенцијама утиче на нервни систем човека, те да на тај начин то смирује корисника и помаже му при успављивању.

„Након такмичења смо наставили са развојем идеје у Стартап центру Електронског факултета, а децембра прошле године смо се пријавили на програм Raising Starts. Овај програм организује Научно-технолишки парк Београд у сарадњи са НТП Ниш и Чачак,“ открива нам Никола Крстић.

Нови програм састоји се од две фазе. У првој фази је тим имао радионице о финансијама, јавном наступу, о развијању бизнис плана, док је у другој фази добијена подршка ментора, као и одређени новчани износ за спровођење планираних активности у наредних шест месеци.

„У првој фази смо имали задатке као што су развијање бизнис плана, буџета и валидација проблема са циљном групом. На основу рада и залагања у току фазе 1 добијали смо поене који су се касније рачунали у коначном збиру. Поред тих поена, веома битан критеријум за пролаз у другу фазу била је презентација идеје пред стручним жиријем“, додаје Марија Кршанин.
Што се самог жирија тиче, у њему су се нашли различити људи из света бизниса, као што су инвеститори и директори у великим корпорацијама, па је било потребно добро се спремити и оставити добар утисак.

На крају почетне фазе, тим са нашег факултета је успео да задовољи све критеријуме и буде један од 24 тима који је прошао у другу фазу.

„У овој фази добијамо стручну подршку ментора, као и 15.000 швајцарских франака за спровођење планираних активности у наредних 6 месеци. Добијена средства је донирала Влада Швајцарске, чиме жели подстаћи стартап компаније у првим корацима“,
закључио је Никола.

Поред Николе и Марије у тиму су сада још и Сара Милановић, Саша Стојиљковић, Димитрије Цветковић, Никола Недељковић и Данијел Димитријевић.

ByTech тим и даље је на факултету, где наставља да развија свој производ и како кажу план је да се он на тржишту нађе за шест до 12 месеци.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама