Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Тим са Електронског у финалу Такмичења за најбољу технолошку иновацију [ВИДЕО]

У току је Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици Српској, а своје представнике у финалу имаће и Електронски факултет у Нишу. Тим под називом Фокус, који броји осам чланова представљаће Ниш и наш факултет.

Image
Такмичење за најбољу технолошку иновацију готово две деценије окупља најбоље иноваторе са ових простора. Првобитна идеја било је ширење иновативног духа, заустављање одлива мозгова и сарадња науке и привреде. Сваке године такмичење је све занимљивије и богатије новим идејама и реализованим иновацијама.

У категорији за нереализовану иновацију, тј. за саму идеју, у финалу ће учествовати и Фокус тим из Ниша који броји 8 чланова, од тога седам студената са Електронског факултета и једног студента са Природно-математичког факултета у Нишу.

Овогодишње такмичење почело је још у марту, а град на Нишави представљају Сара Милановић, Јелена Недељковић, Марија Кршанин, Никола Крстић, Данијел Димитријевић, Димитрије Цветковић, Марко Манић и Никола Недељковић.

Финале, у које се пласирало 6 од 76 тимова, биће одржано у студију Радио телевизије Србије у Београду и по први пут ће се емитовати на једном од канала Јавног сервиса.
Image
Фокус тим ће у том финалу представљати Марија Кршанин, Димитрије Цветковић и Јелена Недељковић, а о самој иновацији и овогодишњем такмичењу за сајт нашег факултета говориле су Сара Миловановић, Јелена Недељковић и Марија Кршанин.

За почетак, реците нам шта је ваша иновација и коју сте то нову идеју понудили?
“Нашу идеју смо назвали Сомнијум и сама идеја је да звучним фреквенцијама утичемо на нервни систем човека, те да на тај начин то смирује корисника и помаже му при успављивању. Уколико кренемо да развијамо ту идеју, наравно да би те звучне фреквенције утицале и на то да разбуде човека, како не би морао да конзумира на пример кафу у ту сврху. План је да истражујемо фреквенције и то на који све начин утичу на човеков нервни систем”, каже Јелена.

Како је текао пут до пласмана у финале?
“Ми смо се пријавили на конкурс министарства који смо видели на студентском информативном порталу (СИП) нашег факултета и на почетку је било 76 тимова. Имали смо доста корака до финала, а сваки корак је имао посебне захтеве. Писали смо и пословни план, пошто је ово такмичење за стартап предузетништво. Имали смо и обуке заправо кроз презентације, предавања која су трајала два, три сата, а читав процес до финала текао је онлајн”, истакла је Марија.

Каква је процедура у току самог финала?
“У финалу је 6 тимова, а сваки од тимова представљају по три члана. Сама процедура финала јесте да се ми презентујемо видео снимком, презентацијом, а имамо и “златни минут”, тј. да у једном минуту објаснимо жирију нашу иновацију”, појаснила је процедуру финала Сара.
Image
Победника ће одлучити жири састављен од пет чланова, а све то на основу свега виђеног у самом финалу, али и рангирању које је почело чим је такмичење кренуло.

Шта очекујете од финала и какве су идеје побеђивале претходних година?
“Раније је било различитих пројеката и идеја, па нема правила из које ће сфере бити победничка идеја. Што се садашњих учесника тиче, заиста су сви учесници и идеје одлични. Ми наравно верујемо у себе и надамо се да баш наш тим може бити победнички”, додала је Јелена. 

Каква је порука за младе истраживаче и проналазаче?
Мислимо да сви који имају било какву идеју, треба да се пријаве! Ми смо се пријавили чисто из радозналости и искрено, нисмо очекивали да ћемо стићи тако далеко. Управо из тог разлога порука је да се сви слободно пријаве уколико имају неку своју идеју и пробају са учешћем. Сигурно је да ће добити неко ново искуство и упознати се са битним стварима што се предузетништва тиче“, истакле су чланице тима, који ће представљати Електронски факултет у Нишу на овом такмичењу.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18106 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама