Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Тим са Електронског други у финалу Такмичења за најбољу технолошку иновацију [ВИДЕО]

У Такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици Српској, своје представнике у финалу имао је и Електронски факултет у Нишу. Тим под називом Фокус, који броји осам чланова представљао је Ниш и наш факултет.

Image
Такмичење за најбољу технолошку иновацију готово две деценије окупља најбоље иноваторе са ових простора. Првобитна идеја било је ширење иновативног духа, заустављање одлива мозгова и сарадња науке и привреде. Сваке године такмичење је све занимљивије и богатије новим идејама и реализованим иновацијама.

У категорији за нереализовану иновацију, тј. за саму идеју, у финалу је учествовао и заузео високо друго место, Фокус тим из Ниша који броји 8 чланова, од тога седам студената са Електронског факултета и једног студента са Природно-математичког факултета у Нишу. 

Овогодишње такмичење почело је још у марту, а град на Нишави представљају Сара Милановић, Јелена Недељковић, Марија Кршанин, Никола Крстић, Данијел Димитријевић, Димитрије Цветковић, Марко Манић и Никола Недељковић.

Финале, у које се пласирало 6 од 76 тимова, било је одржано у студију Радио телевизије Србије у Београду и по први пут се емитовало на једном од канала Јавног сервиса.
Image
Фокус тим су у том финалу представљати Марија Кршанин, Димитрије Цветковић и Јелена Недељковић, а о самој иновацији и овогодишњем такмичењу за сајт нашег факултета говориле су Сара Миловановић, Јелена Недељковић и Марија Кршанин.

За почетак, реците нам шта је ваша иновација и коју сте то нову идеју понудили?
“Нашу идеју смо назвали Сомнијум и сама идеја је да звучним фреквенцијама утичемо на нервни систем човека, те да на тај начин то смирује корисника и помаже му при успављивању. Уколико кренемо да развијамо ту идеју, наравно да би те звучне фреквенције утицале и на то да разбуде човека, како не би морао да конзумира на пример кафу у ту сврху. План је да истражујемо фреквенције и то на који све начин утичу на човеков нервни систем”, каже Јелена.

Како је текао пут до пласмана у финале?
“Ми смо се пријавили на конкурс министарства који смо видели на студентском информативном порталу (СИП) нашег факултета и на почетку је било 76 тимова. Имали смо доста корака до финала, а сваки корак је имао посебне захтеве. Писали смо и пословни план, пошто је ово такмичење за стартап предузетништво. Имали смо и обуке заправо кроз презентације, предавања која су трајала два, три сата, а читав процес до финала текао је онлајн”, истакла је Марија.

Каква је процедура у току самог финала?
“У финалу је 6 тимова, а сваки од тимова представљају по три члана. Сама процедура финала јесте да се ми презентујемо видео снимком, презентацијом, а имамо и “златни минут”, тј. да у једном минуту објаснимо жирију нашу иновацију”, појаснила је процедуру финала Сара.
Image
Победника је одлучио жири састављен од пет чланова, а све то на основу свега виђеног у самом финалу, али и рангирању које је почело чим је такмичење кренуло.

Какву бисте на крају поруку послали за младе истраживаче и проналазаче?
Мислимо да сви који имају било какву идеју, треба да се пријаве! Ми смо се пријавили чисто из радозналости и искрено, нисмо очекивали да ћемо стићи тако далеко. Управо из тог разлога порука је да се сви слободно пријаве уколико имају неку своју идеју и пробају са учешћем. Сигурно је да ће добити неко ново искуство и упознати се са битним стварима што се предузетништва тиче“, истакле су чланице тима.

Прво место на овогодишњем Такмичењу за најбољу технолошку иновацију освојила је идеја за уређај који омогућава да се пад са брода, путника или члана посаде, одмах региструје и да се аутоматски активира систем спашавања.
Победничка иновативна идеја дело је тима названог Панонска посада. Чланови тима су студенти треће године Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама