Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Шта сам добио ИТ преквалификацијом

“Курс Преквалификација у ИТ области - .НЕТ Веб програмер сам завршио као запослен у ИТ сектору, тако да је ту сваки даљи коментар о његовом утицају на моју каријеру сувишан”, истакао је Горан Стојиљковић полазник курса одржаног на Електронском факултету.

„Сматрам да је полазак на обуку била једна од бољих одлука у мом животу. Данас радим далеко бољи посао него што је то био случај раније“, додаје Андреја Радовановић, такође полазник курса.

Image
Овај курс је реализован на Електронском факултету у оквиру Програма преквалификације у ИТ сектору, који организује и спроводи Канцеларија за ИТ и електронску управу Републике Србије и Програм Уједињених нација за развој у Србији (UNDP).
Пројекат је директно подржан од стране Владе Републике Србије.

О томе како је протекао курс у опширном интервјуу говорили су учесници истог, Горан Стојиљковић и Андреја Радовановић, иначе по струци економисте.

Ви сте на ову обуку дошли из другачије сфере интересовања, чиме вас је ИТ свет привукао, а чиме сте се до сада професионално бавили?
Г: Једноставно, дошло је до засићења на досадашњем послу и хтео сам да покушам да научим нешто из ИТ окружења и да пробам тиме да се бавим. Почео сам са основним стварима, учио сам самостално из материјала и презентација доступних на интернету. Брзо сам схватио да ми је све то интересантно и да се сналазим у том свету. Међутим, такође ми је било и потребно да кренем са неком организованом обуком да бих своје знање могао да подигнем на виши ниво, па самим тим да постанем конкурентан на тржишту ИТ индустрије. Иза себе имам непуних 14 година професионалног искуства на пољу економије, последњих 10 у делу јавних набавки као лиценцирани службеник.

А: Одувек су ме интересовали рачунари. Још као мали сам скупљао новац од рођендана за свој први компјутер, што је нажалост потрајало више година, тако да сам први компјутер добио на почетку средње школе. Након одиграних свих игрица, које су у том тренутку могле да раде на рачунару, јавила се жеља за истраживањем како то ради. Уписао сам и завршио основне и мастер студије на економском факултету у Нишу. Током студија сам служио цивилну војску на матичном факултету, где сам се бавио одржавањем рачунара. Након завршених студија кренуо сам да радим у струци. Између послова, сам учио основе програмирања, хтмл, цсс, али се све завршавало на томе. Са новим послом, јављао се мањак времена па сам запостављао учење у овој сфери. Завршио сам wордпресс курс у организацији Смарт групе, али то није било довољно за озбиљнији рад у овој области. Обављао сам послове менаџера продаје у „Ферос“ д.о.о, менаџера набавке у „ДМВ“ д.о.о., координатора производње у „Олyмпиас груп“ и менаџера инжењеринга у „Шинвон“ д.о.о.

Колико вам је напорно било да похађате један овакав крус, пре свега због материје која вам је донекле страна, али и самог темпа? Колико је било захтевно да уклопите све обавезе?
Г: Генерално је било доста напорно јер је потребно ускладити доста обавеза, актуелни посао, програм преквалификације, породицу са малим дететом и све остало. Али све у свему, нисам се ни у једном тренутку размишљао јер сам и пре почетка обуке био одлучан у жељи да променим професионалну каријеру у правцу ИТ-а и био сам свестан тежине периода који ме очекује. Мени је материја била генерално позната због претходног самосталног учења и то ми је доста помогло да испратим темпо курса који је веома брз. На крају сам успео да испратим све, највише из разлога јер сам максимално посвећен томе, а користио сам и сваку могућу прилику за учење.

А: Било је јако напорно, али жеља за налажењем посла у ИТ свету је била већа. Материја је била обимна и свеобухватна, времена је било мало. Обавезе су се усклађивале тешко уз мало дете, и обавезе на послу, тако да је учење ишло углавном на уштрб сна и дружења. 

Да ли је овај програм утицао на вашу каријеру и на ваше ставове?
Г: Утицао је доста, јер сам након истог био још одлучнији да тиме желим да се бавим. Наравно, курс сам завршио као запослен у ИТ-сектору тако да је ту сваки даљи коментар о утицају на моју каријеру сувишан. Такође доста је утицао на мој став о томе да се полазници са, како то многи кажу, разноразних курсева не могу снаћи у правом ИТ окружењу. Тачно је да је веома тешко, тачно је да "школовани" људи у овој бранши имају много лакши пут због много јаче основе коју стекну на факултетима. Али ево, ја радим неких 6 месеци и тачно је да ми треба још много труда, али почињем полако да се осећам као део тог окружења, тима. Све то је наравно могуће уз помоћ тих истих колега који се труде око мене и несебично помажу у томе, свако на свој начин, што није био случај у мом претходном радном окружењу.

А: Јесте. У склопу програма преквалификације смо имали организовану праксу. Праксу сам похађао у компанији „Наиссус технолоџис“, а након завршене праксе сам се и запослио у овој компанији на позицији QА инжењера.

Image
Иначе, полазници, њих 40 од преко 200 пријављених, су у периоду од фебруара до децембра прошле године, у трајању од 250 радних сати теоријске и практичне наставе, те 120 сати стручне праксе у компанији, били у прилици да слушају пет курсева и то:

Алгоритамски приступ проблемима,
Објектно-оријентисано програмирање,
Базе података,
Веб програмирање,
ИТ пројекти и развој софтвера.

Настава је држана два пута недељно по 4 сата (од 18:00 до 22:00) у просторијама Центра за континирану едукацију Електронског факултета.

Јесу ли овакви програми преквалификације реални тј. да ли по вама имају реалне ефекте или не?

Г: Овакви програми могу бити реални и дати ефекта сваком ко заиста жели да научи нешто у ИТ свету и ко је одлучан да упркос свој тежини и одрицањима, испрати и савлада програм до краја. Људи морају бити свесни да су ови програми предвиђени за полазнике који немају или имају врло мало основног знања из области ИТ-а, да су веома интензивни, али да исто тако могу дати довољан увод у оно што једног ИТ професионалца у послу очекује.

А: Пошто сам ушао у овај програм са врло мало знања у овој области, а завршио га са новим послом, и широким основама везаним за ИТ, сматрам да програм преквалификације има реалног ефекта.

Шта би требало изменити, допунити у реализацији саме обуке? Генрално како, по вама, побољшати сам процес обуке?

Г: По мени нема потребе за неким већим изменама у обуци. Темпо курса (предмета) је неком више, немом мање напоран, али разумем да је то тако пројектовано да би се обухватило предвиђено градиво. Могу рећи да сам приметио код осталих полазника да је пребрз темпо и посвећеност неких предавача нешто што се спомињало као мана. То бих прокоментарисао тако што све од наведеног, ономе ко је био довољно посвећен програму, није представаљало никакву препреку.

А: Програм би требало да буде прилагођенији запосленима. Настава би могла да траје дуже. Често није било довољно времена да се сва материја обради, па ни да се научено утврди и слегне. Неке важне области, поготову из дела Веб програмирања су обрађене пребрзо. Курс Веб програмирање би се могао поделити у два курса, да би се све што је предвиђено овим курсом прешло и научило.

Image
Обуку су спровели наставници и сарадници Електронског факултета, а и пре завршетка стручне праксе полазници су почели да проналазе послове у ИТ компанијама.

Полазници обуке су обављали стручну праксу у предузећима: ATES soft, Code3Profit, Логик пословна решења, Михајловић софт, Accordia group, ИРЦ „Alfatec“, Coming Computer Engineering, High Tech Engineering Center, Ingsoftware, Иновациони центар напредних технологија, Irvas International, Наисус технологије, Photon optronics, PSR Engineering Solutions, Troxo и Webelinx.

Да ли запослени могу успешно да савладају предвиђени програм?

Г: Могу наравно. Све је ствар добре организације и расподеле времена и то сваког дана (наравно укључујући викенде). Неопходно је констатно учење без већих пауза да би се испратио програм. Примера ради, ја сам и на годишњем одмору са собом носио лаптоп, учио, вежбао и радио домаће задатке. Једноставно, потребно је испред себе поставити циљ и тежити ка њему.

А: Уз пуно труда и одрицања могу.

На самом крају, реците нам да ли сте се покајали или мислте да је полазак на обуку била ваша добра одлука, која ће вам на позитиван начин променити пословни живот?

Г: Већ у овом тренутку мислим да је била добра одлука и надам се да ће наредни период то и потврдити. У обуку сам уложио непуних годину дана свог живота, а добио сам знање и прилику да стичем професионално искуство у ИТ окружењу тако да је обука, у мом случају, апсолутно испунила сва моја очекивања.

А: Сматрам да је полазак на обуку била једна од бољих одлука у мом животу. Данас радим далеко бољи посао него што је то био случај раније. Радим у бољим условима и више се проналазим у овом послу него у ранијим. И даље пуно учим и унапређујем се свакодневно, уз неизмерну подршку колега на послу. Посебну захвалност дугујем професору Милошу Богдановићу предавачу курса Базе података, који нам је са пуно труда и ентузијазма приближавао материју, преносио знање и веровао у нас. Куму Николи Милојевићу који је несебично улагао своје знање и време да би ми разјаснио све што је потребно, такође и директору компаније „Наиссус тенолоџис“, Ђорђу Митићу на указаном поверењу и прилици.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама