Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Презентација пројекта вештачке интелигенције нашег факултета на Јавном сервису Србије [ВИДЕО]

Пројекат који се реализује на Електронском факултету у Нишу, а тиче се вештачке интелигенције нашао се у емисији Јавног сервиса Србије, под називом „Наука у покрету“.

Image

Фото: screenshot

Циљеви програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције су подстицање изврсности и релевантних научних истраживања у Србији, у домену вештачке интелигенције.
Један такав пројекат, под назовом „Напредне методе квантизације, компресије и учења у вештачкој инталигенцији“, чији је руководилац проф. др Зоран Перић, реализује се на Електронском факултету у Нишу.

Пројекат се развија у сарадњи са Факултетом природних наука, технологија и медицине, Универзитета у Луксембургу.

Овај пројекат привукао је пажњу Радио-телевизије Србије, чији су представници образовно-научног програма у склопу своје емисије „Наука у покрету: Развој вештачке интелигенције кроз пројекте“, посетили наш Факултет и том приликом разговарали о самом пројекту са члановима пројектног тима.
Такође, продекан за науку проф. др Небојша Дончов је истакао да се на Електронском факултету, осим овог, реализује још доста научно-истраживачких пројеката подржаних од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Фонда за науку и међународних фондова.

„На тим пројектима учествује и одређени број младих истраживача. То су наши студенти докторских и мастер студија, те се надамо да ће бити још позива на које ће се пријавити наши наставници, сарадници и истраживачи“, рекао је том приликом продекан Дончов.

Менаџерка програма и пројеката Фонда за науку Републике Србије, Ана Стевановић Здравев, говорила је о значају вештачке интелигенције за нашу државу и најавила нови позив у наредном периоду.

„Фонд за науку ради на припреми новог позива, реч је о програму „Призма“ и он ће као један од потпрограма имати област вештачке ителигенције“, поручила је Ана Стевановић Здравев.

Да се на Електронском факултету у Нишу доста ради на вештачкој интелигенцији, говори и то да ће студенти већ од наредног уписног рока моћи да одаберу и нови мастер студијски програм под називом Вештачка интелигенција.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама