Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Интервју са деканом: "Не смемо дозволити да наша деца изгубе веру да овде могу изградити своју будућност"

Време новогодишњих и божићних празника је оно у коме сводимо рачуне, гледамо шта смо у протеклих 12 месеци урадили, где смо можда погрешили и шта то можемо исправити у наступајућем периоду.
Тако је у свим сферама живота, у свим домовима, па и у великим колективима какав је Електронски факултет у Нишу. Тим поводом своја будућа очекивања, успехе или можда неке неуспехе, открио је декан Електронског факултета, проф. др Драган Манчић, у интервјуу за наш сајт.
Image
Декане, шта је обележило годину која је за нама, а која уједно представља прву годину од како сте на најодговорнијој позицији на Факултету?
 
Да, ово заиста јесте прилика да се осврнемо на протеклу годину, како би сагледали постигнуте резултате, али можда најбитније, да погледамо у будућност и поставимо циљеве на чијем остварењу морамо свакодневно радити.
Ово је за нас била веома значајна година, година пуна изазова, у којој смо прескочили многе препреке. Добили смо акредитацију Факултета као високошколске установе и акредитацију студијских програма основних, мастер и докторских академских студија. Студијски програми су усаглашени са најновијим научним достигнућима, резултатима и тенденцијама у високом образовању и нову школску годину смо започели по новој акредитацији на појединим нивоима студија. Такође, у току је, ништа мање битан и подједнако напоран, рад на акредитацији Факултета као научноистраживачке организације. Због тога желим да се захвалим својим драгим колегиницама и колегама, на несебичном раду и подршци овој институцији.

Такође, морам да издвојим и да се посебно захвалим новом руководству, које је, заједно са мном, ступило на дужност са почетком школске 2018/2019. године, а то су: проф. др Небојша Дончов, продекан за науку, проф. др Леонид Стоименов, продекан за наставу и проф. др Бобан Веселић, продекан за финансије.

У току протекле школске године обављен је и избор нових чланова Савета Факултета, као и нових представника Факултета у Сенату и научно-стручним већима Универзитета у Нишу. Они, такође, имају велику улогу у решавању, како свакодневних, тако и оних питања која су од стратешког значаја за Факултет.
У претходној школској години успешно смо савладали и многе друге изазове, међу којима, можда најбитнији, добијање сагласности на нови Статут.
Који су нам изазови за наредну годину? Константно унапређење организационих, кадровских и просторних услова за образовање студената, наставак усавршавања наставних планова и програма и њихова реализација и приближавање захтевима привреде који се стално мењају, као и побољшавање услова за рад запослених на Факултету.
Image
Чињеница је да се Факултет ове године у више наврата показао као добар домаћин, реците нам колико је било тешко организовати све догађаје који су у 2019. години били одржани на Електронском факултету и на шта сте највише поносни?
 
Факултет је и протекле године био домаћин значајним научним и стручним скуповима домаћег и међународног карактера који окупљају велики број научних радника из земље и иностранства (SAUM 2018, IEEESTEC, WordCamp, PES 2019, MIEL 2019, ICEST 2019).
Факултет је био и суорганизатор 4. Форума напредних технологија, који је организован у сарадњи са Градом, Регионалном привредном комором, NiKAT кластером и Националном службом за запошљавање, уз велики број учесника на панелима и сајму професионалне оријентације и запошљавања.

И ове године смо, традиционално, били домаћини фестивала “Наук није баук” који је постао обележје нашег града, који посети око 100.000 људи из земље и иностранства, и у коме учествује на хиљаде ученика, студената, професора.
Учешће у организацији ових скупова јесте захтевало посвећен и напоран рад, посебно чланова организационих одбора. Али када радите пуни ентузијазма и срцем, онда и тај умор, који несумњиво осећају сви који учествују у организацији, замени понос и радост што је још једна конференција успешно завршена, а велики број гостију, истакнутих стручњака из земље и иностранства, али и студената и средњошколаца, одлази са Факултета са позитивним утисцима, богатији за нека нова знања, идеје, пријатељства.

Заиста се пуно догађаја организује на Факултету. Али не само да не планирамо да одустајемо од њих, већ свака од ових манифестација из године у годину расте, а њихов значај препознат је у земљи и свету и оне су за то добиле и значајна признања. А Факултет ће и убудуће максимално и финансијски и материјално подржавати ове манифестације, онолико колико је то у нашој моћи, као што смо то и до сада радили, јер заиста и видимо и ценимо колико ове конференције значе за наш Факултет.
Подједнако смо поносни на све манифестације које се организују на Факултету.
Можда су нам само најдраже оне у којима учествују најмлађи.

Изузетно је важно да приближимо науку деци. Манифестације које приближавају науку младима, које их мотивишу да развијају своје креативне потенцијале, имају изузетан значај. Деца имају природно урођену радозналост коју данас побуђују само игрице, које је, мислим, у суштини ипак више гасе. Овакве манифестације им могу показати да наука није досадна, да овај разиграни свет науке може пробудити успаване умове наше деце, њихову угашену радозналост, и усмерити је на прави начин.
Ми пружамо подршку оваквим манифестацијама и због тога што смо препознали значај и неопходност сарадње и повезивања факултета и средњих школа. Сви смо ми део истог континуума, у коме је главни циљ образовање, васпитање, просперитет и безбедност наше деце.
 
Када говоримо о већ учесталим догађајима као што су манифестације ,,Telsiks“ или „IEEESTEC“ и остале, ваља истаћи оно шта их покреће и због чега су тако успешне већ дуги низ година?

Покреће их изузетна мотивисаност и посвећеност свих оних који учествују у организацији ових манифестација. Али не само њих, већ и свих запослених. Посвећеност у остваривању циљева које смо давно поставили, о којима сам већ говорио, а на чијем остваривању свакодневно радимо.
 
Наш Факултет, као врхунска образовна и научноистраживачка институција од посебног друштвеног интереса, успешно прати развој електротехнике и информационо-комуникационих технологија у свету рачунарства, пратимо потребе привреде и економије не само у нашој земљи, већ и у свету, како би постали лидер у области образовања.
Ове манифестације окупљају стручњаке из земље и иностранства, који кроз размену искустава и знања, у једној позитивној, конструктивној атмосфери доприносе развоју и имплементацији напредних технологија у образовном процесу.
 
Међутим, оно што је веома значајно јесте што оне окупљају и велики број младих људи, студената, средњошколаца. Омогућавају им да се друже и размењују идеје, показују им и доказују да наука није досадна и да је суштина знања у примени.
Један од наших циљева, као што сам већ претходно напоменуо, јесте да приближимо науку младима, да их мотивишемо да развијају своје креативне потенцијале, да истражују, да постану научници.
И управо ова енергија је оно што покреће и омогућава да ове манифестације иду корак даље.
Image
Оно што је јако важно напоменути је да смо у овој години прославили 59. година постојања и рада Електронског факултета, дакле следећа година је јубиларна. Да ли се планира нешто поводом те велике годишњице?

Наравно, ово јесте велики јубилеј и планирамо да га обележимо како доликује. Трајање је важан елеменат нашег квалитета. И дугујемо га, наравно, нашим претходницима. А јубилеј који са поносом чекамо наредне године је прилика да им одамо почаст. Морамо да се осврнемо и ослонимо на прошлост, јер без ње не можемо разумети садашњост, нити предвидети будућност. Уколико се не ослонимо на прошлост, уколико не осећамо одговорност према нашим претходницима, нећемо је имати ни према нашим наследницима.

У ова тешка времена пуна искушења, када нам све више младих одлази у иностранство, не смемо дозволити да нам образовни систем упадне у кризу, не смемо дозволити да наша деца изгубе веру да овде могу изградити своју будућност, да изгубе веру да их ми можемо научити нечему што им може помоћи у изградњи те будућности, не смемо дозволити да систем вредности који им остављамо у наслеђе не буде стамен као систем вредности који су нама наши професори оставили. Морамо се борити знањем и квалитетом, а не квантитетом. Неопходно је да у образовање уткамо путоказе нашег развоја. Ми ове путоказе пратимо скоро 60 година и то је један од разлога нашег трајања и успеха.
 
Године 2017. остварен је сан о почетку рада Центра за иновативно предузетништво младих на нашем Факултету. Сада, две године касније, како Вам се чини тај подухват и колики је значај једног таквог центра, не само за Факултет, већ и за сам град? Уз то, ваља додати да нас у предстојећој години очекује отварање Научно-технолошког парка у близини Факултета, али и Вишенаменске лабораторијске ламеле која ће бити у склопу Факултета?

Стартап центар, који је пре две године почео да ради у оквиру Факултета као резултат наше сарадње са Градом, ове године уписан је у Регистар иновационе делатности Министарства просвете, науке и технолошког развоја као Пословно-технолошки инкубатор, са наменом стварања услова и креирања амбијента за развој иновативних стартап компанија, као и спин-оф тимова, унапређивања инжењерског образовања, и представља значајну подршку циљевима којима ми тежимо - развој предузетништва, пре свега код младих и студената, запошљавање, развој комерцијалних иновација и спречавање “одлива мозгова”. Расписан је и други јавни позив за станаре и данас, готово у потпуности је испуњен капацитет његових просторија.
 
Прошле године смо говорили о полагању камена темељца на изградњи Научно-технолошког парка Ниш, данас, бројимо дане када ће он бити завршен. Прошле године смо најављивали почетак изградње Вишенаменске лабораторијске ламеле, јуна ове године смо, у присуству Ане Брнабић, председнице Владе Републике Србије, Дубравке Негре, шефа регионалног представништва за Западни Балкан ЕИБ, Младена Шарчевића, министра просвете, науке и технолошког развоја и Дарка Булатовића, градоначелника Ниша, поставили камен темељац, а данас се ламела увелико гради.
Овим настављамо са изградњом адекватне инфраструктуре која ће омогућити младим талентима да истражују и раде у најсавременијим условима и са најсавременијом опремом. Да знањем које стичу на Факултету пригрле идеје које се овде свакодневно рађају и да их оживе и комерцијализују. Стварамо мултидисциплинарно окружење које доприноси развоју комерцијалних иновација, а повезивањем науке и предузетништва, подстиче се и развија иновационо предузетништво, омогућава привлачење нових високотехнолошких компанија, отварање нових радних места, запошљавање младих људи, и раст локалне и националне привреде.
Овим спречавамо одлив наших талената у иностранство.
Image
Студената је сваке године све више, на претпостављам Ваше велико задовољство. С тим у вези потписани су и неки уговори о стипендирању са компанијама у граду и околини, као што су Leoni, Johnson Electric, Zumtobel, Tigar Tyres, Philip Morris Operations, Cooper Tire и други, а све са циљем да млади и након завршетка студија остану овде и наставе са усавршавањем како себе, тако и свог града. Какви су планови на том пољу у годинама које следе?

Оно што је нама заиста најбитније, јесте константан, сигуран, незаустављив тренд пораста броја студената које уписујемо у прву годину основних академских студија, из године у годину, и ово је највећи доказ и потврда, али и сатисфакција нашем раду. Значајно је порастао и број студената који су претходни ниво студија завршили на нашем Факултету, а уписали наредни такође на Факултету, што нам потврђује да су препознали да им можемо пружити још знања.

А оно што ми јесмо препознали, јесте да морамо да градимо систем који се не заснива на пуком складиштењу информација, важности формалних постигнућа, већ систем који развија способности, вештине, начин размишљања, моћ креације и иновација и да на што бољи начин искористимо могућности које нове технологије пружају. Неопходно је приближавање формалног образовања потребама привреде и стварање кадрова који су заиста потребни. У ово модерно дигитално доба које се непрестано мења, неопходно је да и образовни процес држи корак упоредо. Кључ савременог образовања је у могућности отварања свих врата. А кључ нашег успеха је што идемо у корак са променама. Управо зато, сарадња са привредом је за нас од изузетног значаја. Јер, један од наших циљева јесте да студентима пружимо практично примењиво знање и да их образујемо за професију инжењера електротехнике и рачунарства у складу са потребама привреде, економије и друштва у целини.

Изградњом капацитета, техничког и кадровског потенцијала, широм смо отворили врата великим светским и регионалним компанијама са којима Факултет има дугу и успешну сарадњу. Већина ових компанија има стално отворене конкурсе за инжењере електротехнике и рачунарства, а добри студенти добијају препоруке професора за рад у овим фирмама и компанијама. Све већи број компанија нашим студентима нуди стипендије и плаћене стручне праксе.
Направили смо мост између теорије и праксе, између образовања и привреде. Мост који је све масивнији и стабилнији. Који води нашу децу у сигурну будућност.

И у овој години наставили смо и проширили сарадњу са овим бројним компанијама које нашим студентима нуде стипендије и плаћене стручне праксе и које подржавају научно-истраживачку делатност и студената и запослених на Факултету, али и обезбеђују радна места за наше студенте.
Свакако ћемо, и у наредним годинама, наставити са овом добром праксом.
 
Image
За сам крај, откријте нам неке планове за наредну годину и шта бисте пожелели студентима и запосленима на Електронском факултету, а такође и младим људима овог региона који ће идућег лета желети да упишу баш Електронски факултет у Нишу?

Као декан, желим вам рећи да је један од главних циљева руководства константно усавршавање организационих, кадровских и просторних услова за образовање студената, усавршавање наставних планова и програма и приближавање захтевима привреде који се стално мењају, да останемо лидер у области образовања, да повећамо видљивост Факултета у иностранству.
Константно радимо на усавршавању наших наставних планова и програма, изградњи адекватне инфраструктуре, усавршавању постојећег и стварању нових кадрова, како би омогућили младим талентима да истражују и раде у најсавременијим условима, са најсавременијом опремом и најбољим стручњацима.

Будућим студентима желим да поручим да их овде чека управо ово о чему сам говорио, најбољи стручњаци који ће им помоћи да у најсавременијим условима, са најсавременијом опремом, стекну практично, применљиво знање, знање које не познаје границе, географске, језичке, националне.

Драгим студентима и својим колегиницама и колегама бих пожелео срећну Нову годину и Божић, да ове празнике проведу у миру, здрављу и благостању са својим породицама и желим да им наступајућа 2020. година донесе здравља, среће и успеха на личном и пословном плану.

 

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама