Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

STEM visits IEEESTEC conference

Image
Image
Image
Image

Наставници и сарадници Електронског факултета у Нишу су у четвртак, 21. октобра 2021. године, организовали прве радионице за учеснике STEM програма у оквиру пројекта „STEM visits IEEESTEC conference“.

Сама реализација овог пројекта се одвија под покровитељством IEEE организације - највеће светске професионалне асоцијације посвећене унапређењу техничких иновација.

Учесници прве радионице су били ученици друге и треће године електротехничке школе „Никола Тесла“ из Ниша. Као специјални гости, радионици су присуствовали и представници IEEE Student Branch-а из Словеније, Ева Бонеш, IEEE Student Branch-а из Белгије Olivier Leblanc, као и IEEE Regional Student Representative Theodoros Chatzinikolau.

Број ученика који су укључени у STEM програм и током две претходне недеље присуствују и активно учествују у он-лајн радионицама је 90. Међутим, на првој уживо реализованој радионици у просторијама факултета је било 15 учесника како би се испоштовале епидемиолошке мере које су прописане услед COVID-19 пандемије.

Први пројекат који су ученици имали прилику да реализују је принцип рада семафора и сличних једноставнијих система коришћењем Arduino платформе. Током саме реализације кренуло се од објашњавања основних физичких закона описаних математичким формулама и цртања електричних шема система који представљају основу. Након тога су учесници почели реализацију пројекта. Како скоро две године није било практичне наставе, били су веома заинтересовани за рад и реализацију самог пројеката.

У послеподневним часовима реализована је још једна радионица за ученике првог разреда гимназије „Бора Станковић“ из Ниша. Радионици је такође присуствовало 15 ученика. Како ученици нису имали претходног искуства у практичном раду са електронским компонентама и електронским уређајима, у току радионице кренуло се од реализације једноставнијих електричних кола уз претходно математичко решавање и шематско представљање истих. Ово је имало за циљ да ученике припреми и оспособи да на наредној радионици могу да крену са решавањем сложенијих пројеката и њихову реализацију на Arduino платформи.

Обе радионице су биле реализоване у простору Студентског креативног центра на Електронском факултету у Нишу.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама