Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Електронски факултет се представио на 64. Сajму технике [ВИДЕО]

У периоду од 24. до 27. маја одржан је 64. Међународни сајам технике и техничких иновација у Београду, а један од излагача био је и Електронски факултет из Ниша.

Image
Ове године Београдски сајам обележава 85 година постојања, а иако се за „нулти“ догађај Сајма технике узима 1957. година, историјски контекст показаће да се истински прво издање ове манифестације ексклузивних светских димензија десило 20 година раније, 1937 године. Била је то тада прва сајамска манифестација тек основаног Београдског сајма.

Званично, прва послератна сајамска манифестација, Специјализовани међународни сајам технике и техничких достигнућа, одржана је 1957, те по томе ове године слави два рођендана, 65. и 85, а Електронски факултет у Нишу био је један од гостију овогодишње „прославе“.

Факултет се још једном представио својим радом, достигнућима и иновацијама, а да је на штанду Електронског имало шта да се види сведоче свакодневне гужве и интересовање посетилаца од 7 до 77 година.

Електронски је представио нове пројекте који се успешно реализују у нашој установи, затим пројекте наших студената који исте развијају на свом факултету, а како неки од њих функционишу могло се видети на лицу места.
Између осталог, представљен је пројекат RoboHand, односно роботска рука, која је у потпуности израђена на нашем факултету на 3Д штампачу и која се покреће помоћу сервомотора повезаних на Ардуино микроконтролер.
Представљени су и симулатори, које наши студенти користе за обуку за рад са индустријским уређајима за аутоматизацију, а све то како би припремљени и оспособљени за рад у привреди изашли са факултета.

Изузетно занимљиви посетиоцима били су дронови које професори и асистенти на нашем факултету користе при реализацији пројекта „Платформа за дигитализацију непокретних културних добара Србије – Србија 3Д“ која омогућава виртуелну посету српским знаменитостима. Запослени на нашем факултету спроводе овај пројекат уз подршку Министарства културе и информисања, а гости сајма су могли на лицу места да пробају и потпуно на нови начин доживе српски средњи век.

Сајам технике одржао се на више од 20.000 м2 излагачког простора у халама 1, 1А, 2, 3, 3А и на отвореном простору Београдског сајма.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама