Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Донација Рококо паметног одела Електронском факултету

Пилот суперекластер Creative Tech Serbia (CTS), формиран у оквиру пројекта Србија Иновира, који уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID) спроводи ICT Hub из Београда, донирао је Рококо паметно одело Електронском факултету из Ниша.
Image
Одело ће се користити у оквиру предмета на мастеру Електроника и микросистеми, као и на курсевима који ће бити организовани у сарадњи са CTS.

Декан Електронског факултета, проф. др Драган Манчић, изразио је захвалност на овој донацији и још једном позвао како Creative Tech Serbia суперкластер и Србија Иновира, тако и цео екосистем на даљу сарадњу и понудио активности које организује Електронски факултет као платформу за даљу промоцију пројеката и активности.

Рококо motion capture је уређај за снимање покрета. Ради на принципу 17 сензора у оделу и 7 у свакој рукавици. Може да пренесе покрете целог тела укључујући и лице. Сваки сензор у себи садржи  акцелерометaр, жироскоп и магнетометер да би добили тачну позицију карактера у 3Д простору. Сензори постижу брзину од 200fps за пренос покрета у реалном времену без кашњења.

На недавно одржаном митапу на Електронском факултету посвећеном motion capture технологији имали смо прилике да чујемо од експерата колико је један овакав модел одела битан и колико скраћује време и трошкове анимирања.
Такође треба истаћи и да читав гејминг екосистем добија алат који доста убрзава процес креирања анимација, покрета и реакција карактера, не само у гејмингу већ и у филмским и маркетинг пројектима.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама