Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Успешно завршен још један Ардуино курс

Завршен је још један циклус Ардуино радионица. Током априла и маја организовано је седам термина у трајању од два сата у вишенаменској ламели Електронског факултета у Нишу. Радионице су биле изузетно успешне и пружиле су студентима прилику да стекну практична знања. 

Image
Кроз теоријске и практичне вежбе, тридесетак полазника курса је савладало основе рада са електронским компонентама и сензорима, као и основе програмирања у Ардуино окружењу.

Курс је похађало 36 студената прве године. За време трајања радионица, полазници су имали прилику да детаљно уче и практично раде са различитим компонентама. Један од најинтересантнијих термина радионица било је управљање серво моторима. Студенти су учили како се подешавају углови ротације мотора. Ова вештина је посебно корисна у развоју различитих роботских система и аутоматизацији. Поред тога, полазници су били у могућности да се упознају са радом дисплеја. LCD дисплеји су врло корисни за приказивање информација у многим пројектима, а студенти су научили како да прикажу текст и специјалне карактере на овим дисплејима. У склопу радионица, студенти су такође имали прилику да се упознају са ултразвучним сензорима. Ови сензори су корисни за мерење удаљености и детекцију препрека. Студенти су се упознали са принципом рада сензора и научили како да интерпретирају мерене вредности. Додатна пажња је била посвећена и тастерима, LED и RGB диодама, пиезо зујалицама, као и примени MOS транзистора.

На крају Ардуино радионица, полазници су били изузетно задовољни својим постигнућима и напретком који су остварили. Напредак студената праћен је тестовима које су одрадили током и на завршетку курса. Одрађене су и три анкете на почетку, средини и на крају курса, преко којих је такође праћен њихов напредак, а од значаја су и њихови позитивни коментари о самом курсу који ће нам бити додатна мотивација у наредним годинама. Похвалнице које су добили представљају признање за њихов труд и ангажовање током курса. Осим тога, стекли су и нове вештине које ће им бити од користи у будућим пројектима и каријери, као и нове пријатеље са којима су тимски пролазили кроз све пројектне задатке.
Организациони тим је био битан фактор успеха ових радионица. Професорка Емилија Живановић је својим стручним знањем и искуством водила тим и пружала подршку студентима током целог курса. Милош Марјановић и Никола Митровић су се истакли као изузетни предавачи, са богатим практичним искуством у раду са Ардуино развојним окружењем. У реализацији радионица су такође учествовали и асистенткиња Сандра Вељковић и студенти Каролина Живковић, Јован Урошевић и Душан Арсић, чије ангажовање је допринело успеху овог пројекта. Сви чланови тима су уложили велики труд и енергију како би омогућили квалитетно и интерактивно искуство за полазнике.

Узимајући у обзир успех и овог циклуса Ардуино радионица, планира се наставак организација сличних догађаја и у будућности, које за циљ имају да негују тимски рад, подстакну креативност, истраживачки дух и развој вештина.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама