Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Сан који је постао јава - отворена Вишенаменска лабораторијска ламела

У недељи када Електронски факултет у Нишу обележава свој 60. рођендан, остварен је сан још из 1975. године, а то је отварање Вишенаменске лабораторијске ламеле.

Image
Ламела се простире на 7.000 квадрата, има пет спратова и у њеним просторијама се већ налази савремена опрема. Нова зграда спојена је са старом Електронског факултета, а налази се и у непосредној близини новоотвореног Научно-технолошког парка.

Премијерка Ана Брнабић истакла је приликом свечаног отварања и обиласка да не постоји боље инвестиран новац, него онај који се инвестира у знање, развој и истраживање, те је додала да је у један овакав пројекат уложено 7,7 милиона евра.
"Поред вишенамске лабораторијске ламеле ту је и Научно-технолошки парк. Уложени новац ће се вишеструко вратити Нишу и нашој држави кроз додату вредност која се ту ствара. Треба да се поносимо том традицијом коју Ниш има као град електронике, али и да не гледамо више на ту прошлост са сетом, размишљајући о томе шта смо некада били, већ да на то надограђујемо, и да данас надограђујући на то градимо Ниш као град напредних технологија у будућности", рекла је председница Владе.
Циљеви једног оваквог пројекта су наравно унапређење наставе и сарадње са привредом, истакао је декан.

"Формирамо једно мултидисциплинарно окружење у коме ће студенти радити са најсавременијом опремом. У Вишенаменској лабораторијској ламели биће основано више центара, Центар за континуирану едукацију, Центар за иновациону делатност, Центар за научно истраживачки рад и развој, Центар за трансфер технологија и сарадњу са привредом, 3Д принтинг центар, Центар за напредне технологије и други“, поручио је приликом отварања проф. др Драган Манчић.

"Наставите да будете храбри, како бисмо као град ишли брже у корак са светом, јер то заслужују све садашње, али и будуће генерације које се овде школују и које ће бирајући између Србије и можда света, изабрати управо Србију и наш Ниш", истакла је овом приликом Драгана Сотировски, градоначелница Ниша.
Један овакав пројекат није мали, а ни једноставан рекла је Дубравка Негре, шефица регионалног представништва Европске инвестиционе банке за западни Балкан. Она је исказала наду да ће и Електронски факултет, али и Научно-технолошки парк успети да помогну граду Нишу да врати свој епитет града електронике и напредних технологија, што је некада био.

Свечаном отварању присуствовао је и министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић

Како ове године свечане академије поводом обележавања великог јубилеја од 60 година рада Електронског факултета неће бити, услед ситуације са глобалном пандемијом вируса корона, отварање једног овако значајног пројекта апсолутно је заслужило да буде једини догађај у недељи када наша установа обележава свој јубилеј. Овим простором наш факултет се још више позиционира на лествици најпрестижнијих факултета у земљи и региону, а то потврђује и чињеница да смо међу најтраженијим приликом одабира наставка школовања младих људи, како у Нишу и Србији, тако и шире.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18115 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама