Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

„Путеви каријере у индустрији чипова“ одржани на Електронском факултету у Нишу

Електронски факултет у Нишу био је домаћин првог едукативног догађаја на тлу Европе под називом „Путеви каријере у индустрији чипова“.

Image
Након организације на универзитетима широм Сједињених Америчких Држава, Електронски факултет из Ниша показао је да може да буде добар домаћин догађаја чији је циљ подизање свести о важности полупроводничке индустрије.

С обзиром да су чипови основа широког спектра нових технологија и да се примењују у скоро свим секторима, све је већа потреба за различитим чиповима у свету, па самим тим и за инжењерима који ће радити на развоју чипова. Све то, али и број од скоро 400 људи из Ниша, Београда, Новог Сада, Крагујевца и Чачка који су присуствовали овом догађају,  показује да је један овакав едукативни догађај изузетно важан за садашње студенте, а будуће инжењере.

Овом приликом студенти су могли да се упознају са радом стручњака из светских ИТ компанија, као што су Cadence, Imec, Meta (Facebook и Instagram), Vtool, Chipglobe Gmbh, Veriest, Elsys&Avisto и чују њихова искуства у овој области.
У панел дискусији могло се такође чути колико је посао у овој индустрији заправо интересантан, те да инжењери раде на напредним технологијама које утичу на свакодневни живот.

Иницијатива да се један овакав догађај организује баш на Електронском факултету потекла је са Катедре за електронику, тачније од професорке др Мионе Андрејевић Стошовић, а догађај је као домаћин отворио продекан за науку, проф. др Небојша Дончов.
Посетиоцима се обратила и Јоди Шелтон, оснивач, CEO и председница GSA (Global Semiconductor Alliance), а студенти су на овом изузетном догађају имали прилику да погледају презентацију Озгура Гурсоја, из компаније Imec, на којој је био приказан дизајн и развој „Интегрисаног кола специфичне намене“ (ASIC), тачније корак по корак, од почетка до краја процес саме производње.

Такође, Антон Клоц из компаније Cadence одржао је презентацију којом је представио алате који се користе у развоју чипова, док је Дејан Вулевић из компаније Meta говорио о потреби за инжењерима који ће радити на развоју чипова.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама