Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Посетите цркве и тврђаве које мало ко може

Пројекат “Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије” покренут је на Електронском факултету у Нишу са циљем да се архитектонско културно благо југоисточне Србије учини доступним што широј, како домаћој, тако и међународној јавности.

Данас овај пројекат, подржан од стране Министарства културе и информисања, обухвата 14 објеката од великог културног значаја. Реч је углавном о црквама и тврђавама на југу Србије. Урађена је интерактивна мапа и сама унутрашњост објеката.
Image
У причи за Радио телевизију Србије, аутор пројекта и професор са нашег факултета, Никола Стојановић истакао је да је на сајту 3Д Србија могуће једним кликом ући у неке од објеката и тада својим уласком у „360 фотографију“ можете да видите као да сте у самој фотографији.

Оно што је јако важно напоменути, у овом пројекту су изабрани мање познати и неприступачни објекти. Прокупачка тврђава није много позната, до Сокограда није лако стићи, а све су то били изазови које је требало пребродити.

За саму платформу није потребно инсталирање никаквих апликација, јер приступ интернету преко мобилног телефона, компјутера или таблета даје исти ефекат.

За снимање и рад на једном оваквом пројекту екипа са нашег факултета користила је дронове, а за све објекте биће урађени и 3Д модели.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама