Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

[ВИДЕО] Платформа Србија 3Д све богатија новим садржајима

Професори Електронског факултета већ три године раде 3Д платформу са објектима од великог културног значаја за југ Србије.

Image
Углавном је реч о мање познатим црквама и тврђавама на стотинак километара удаљеним од Ниша, као што су Иван кула код Куршумлије, Пећинска црква код Пирота или Латинска црква код Ниша.

Како би већ постојећим објектима, који се налазе на сајту http://www.srbija3d.rs/, додали нове, професори, асистенти, али и студенти са нашег факултета путују широм јужне Србије.

Дроном кружимо око одређеног објекта и радимо фотографију. По објекту урадимо 700 или 800, а за неке објекте и по 1500 фотографија“, рекао је аутор пројекта, иначе асистент на Електронском факултету, Никола Стојановић у причи за Радио телевизију Србије.
Пишем програм, помоћу кога омогућавам да виртуелна камера лети око објекта, улази унутар самог објекта где могу да се виде иконе или било шта што се налази унутра“, истиче професор Горан Јовановић.

Углавном се представљају неприступачни објекти и мање познати са циљем да се управо оживе или очувају нека заборављена, а историјски важна места у јужној Србији.

Људи када желе нешто да виде, они најчешће све то прво претраже на интернету, па тек онда крену у авантуру“, поручила је археолог, Јулка Кузмановић Цветковић.
Поред професора, на овом пројекту ангажовани су и сами студенти нашег факултета.
Овакве грађевине у Србији, за које многи и не знају, могу да се оживе управо кроз ове програме“, каже Дуња Тодоровић, студенткиња четврте године Електронског факултета.

Потражите и ви нешто занимљиво што ће вас заинтересовати на овом сајту, за то вам није потребно инсталирање никакве апликације. Укључите се и истражите Србију из сасвим другог угла.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама