Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Паметна кутија наших студената јавља када је време за лек

Зарад помоћи старијима и људима који о њима брину, студенти Електронског факултета у Нишу осмислили су “паметну кутију за лекове“ која води рачуна о томе када тачно и које лекове особа треба да попије, шаљући звучне и визуелне сигнале. Читав процес је могуће пратити уз помоћ мобилне и веб апликације.
Image
Студенти Електронског факултета и чланови студентске организације СИЦЕФ (Студентски иновациони центар Електронског факултета) Ненад Ђорђевић, Марко Илић, Душан Ковачевић, Стефан Ђокић, Милан Ивковић и Војислав Димитријевић осмислили су систем и назвали га "Take Care", са главном идејом да се помогне старијим и дементним особама.

Пошто је ово и даље „пилот“ фаза, покушаћемо да из прве руке сазнамо какви су даљи планови?

„Након завршетка SIA (Social Impact Award) такмичења планирамо да наставимо даље усавршавање кутије за лекове, као и тестирање прототипа. Такође, у плану је изнајмљивање простора за даљи развој кутије и осталих производа“, истиче један од чланова тима, Марко Илић.

Још увек радите одређена истраживања, да ли вам у томе може помоћи било ко и ако је могуће како се то може урадити? Упутите нас?

„Тренутно истраживање за кутију за лекове је завршено и добили смо позитивне реакције испитаника, као и савете оних који чувају те старије особе. Уз то, посетили смо и два геронтолошка центра и тамо се детаљније распитали о животу старијих особа, као и потребама медицинских радника за квалитетније обављање посла“ каже Ненад Ђорђевић.
Image
Хајде да сада кажемо још једну важну ствар. Ова ваша идеја ушла је у 10 најбољих идеја на SIA (Social Impact Award) такмичењу, на коме учествује екипа нишких студената Електронике "Take Care". До када је такмичење и шта након тога?

„У току је гласање заједнице до 2. октобра, након чега следи финале SIA такмичења 3. октобра у Београду у конкуренцији са још 9 тимова. Прва три места освајају новчану награду за подстрек даљег развоја бизниса. Уколико освојимо награду, планирамо да тај новац искористимо за даљи развој идеје“, каже Душан Ковачевић.

Један од критеријума који ће одредити најбоље три идеје је и гласање које траје до 3. октобра.

Чланови тима и студенти нашег факултета истичу да сви они којима се допада њихова идеја, могу гласати на: http://skr.rs/hK4
Image
Какви су даљи планови? Шта следи након „паметне кутије“, делује тако, а и искрено се надамо да овде нећете стати?

"Након паметне кутије планирамо да кренемо са развојем „паметне наруквице“ која ће бити компатибилна са кутијом и моћи ће да обавештава корисника када је време да се попије лек уместо кутије“, открива нам Ненад.

Можете ли нам ближе описати „паметне наруквице“, „паметну утичницу“ и на крају како смо начули све ово доводи нас до „паметне куће“?

„Сви ови уређаји чиниће заједно систем паметних уређаја којима желимо да олакшамо живот свима уз помоћ најновијих технологија, а уз то да буду приступачне“, закључује Душан.

Нама остаје да верујемо овим људима, који су показали како наука може бити применљива на конкретним, људским примерима. Надамо се да ће студенти нашег факултета наставити са својим радовима, а ми ћемо увек бити ту да их подржимо.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама