Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Измене програма “Microsoft 365 for Education” - промене у расположивом простору за складиштење података

Image
Док је повећање употребе технологије у образовању било корисно, бесплатни, неограничени планови складиштења су постали неприхватљиви, и представљају вектор сигурносних ризика и преваре. Наш циљ са овим променама је да наставимо да нудимо образовним корисницима великодушне квоте, нове алате за подршку овим променама, и време за промишљене транзиције.
Већина школа (99,96%) је далеко испод своје квоте складиштења. Док већина корисника неће морати да смањује тренутно расположив простор, сви корисници ће морати да почну да разматрају и примењују нову политику управљања информацијама и управљања подацима. Неки од бенефита које очекујемо укључују помоћ школама у смањењу неких од сигурносних ризика повезаних са старим складиштењем и расипањем података, што је главна брига за 80% ИТ руководиоца, док ће такође допринети нашем заједничком еколошком отиску.

Промене у расположивом простору за складиштење података
За образовне кориснике са Microsoft 365 или Office 365, почевши од следећег обнављања уговора, али не пре 1. августа 2024. године, сви школски налози ће добити 100TB (у односу на тренутни 1PB) бесплатног заједничког складиштења у оквиру OneDrive, SharePoint и Exchange, са додатних 50GB или 100GB заједничког складиштења по плаћеном кориснику за А3 и А5 претплате, респективно. Поред тога, почевши од 1. фебруара 2024. године, корисници Office 365 A1 (бесплатна претплата) ће бити ограничени на максимално 100GB OneDrive складиштења по кориснику унутар 100TB заједничког складиштења школског налога.

Да би помогао школама са овом транзицијом, Мајкрософт пружа сет бесплатних алата за управљање процесом од почетка до краја, укључујући алате за визуализацију тренутне расподеле и коришћења складиштења у оквиру OneDrive, SharePoint и Exchange, и алате за лакше управљање похрањеним подацима и фајловима који више нису потребни. Са новим алатима, све школе сада могу боље управљати својим информацијама и поставити промишљене политике за управљање подацима. Школе ће такође имати опцију да купе додатно складиштење или истраже исплативе Azure опције складиштења према својим потребама.


Зашто Мајкрософт уводи ове промене?
Са преласком на облак, број похрањених фајлова, података и неискоришћених налога значајно се повећао током времена, јер се све више похрањених фајлова и података умножава без плана за њихово уклањање. Ово није одрживо са аспекта трошкова или еколошке одрживости и доводи образовне институције и њихове студенте у ризик од безбедносних инцидената. Данас је образовање индустрија највише погођена сајбер криминалом, са школама и факултетима који примају преко 80% напада малвера у радном окружењу.

Оригиналну објаву можете наћи ОВДЕ.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама