Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Обележен IEEE дан на Електронском факултету у Нишу

Са циљем да се младима представи узбудљив свет хардвера и софтвера на Електронском факултету у Нишу обележен је IEEE дан радионицом за ученике осмог разреда основне школе „Цар Константин“.

Image
Радионица за ученике 8. разреда основне школе „Цар Константин“ организована је у уторак 3. октобра, као део обележавања IEEE дана, са циљем да се младима представи узбудљив свет хардвера и софтвера. Током ове радионице, учесници су имали прилику да креирају функционални модел семафора користећи различите електронске компоненте и Ардуино развојно окружење. Такође су стекли знање о основним појмовима из области електронике, као што су струја, напон, LED диоде, отпорници и како их ефикасно препознати и користити.

Радионица је започела уводним делом о основним принципима електронике. Ученицима су представљени појмови као што су струја, напон и отпорност, и како су они кључни за разумевање електронских кола. Учесници су упознати са основним електронским компонентама, укључујући LED диоде и отпорнике. Научили су како да препознају ове компоненте и разумеју њихову улогу у електронским колима. Такође су добили практично искуство у раду са Ардуино платформом и како помоћу ње да контролишу LED диоде на свом моделу семафора.
Ученици су развијали своје вештине писања софтвера који је потребан за управљање моделом семафора. Стекли су практично искуство у разумевању логике кодирања и решавању проблема, што ће им бити корисно у будућности. Ова радионица је организована као део прославе IEEE дана, стварајући атмосферу иновација и технолошког истраживања. Ученицима су биле предочене предности каријера у СТЕМ (наука, технологија, инжењеринг и математика) областима.

Захваљујемо се свим учесницима радионице, као и њиховој професорки Маријани Перовић, некадашњем студенту Електронског факултета, на њиховом доприносу у обележавању IEEE дана. Радионицу су реализовали чланови Катедре за микроелектронику др Милош Марјановић и Сандра Вељковић.

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама