Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Научни скуп „75 година од открића транзистора” у организацији Српске академије наука и уметности

Научни скуп посвећен седамдесетпетогодишњици открића транзистора одржан је у петак, 15. децембра, у Свечаној сали САНУ.

Image
Опште је веровање, бар међу електроинжењерима, да је откриће транзистора највећи проналазак 20. века. Седамдесетпетогодишњица открића транзистора обележава се широм света, као и у нашој земљи. Датум настанка овог проналаска сматра се почетком информационе ере.

Сам догађај је имао за циљ да се присутни осврну на прошлост, како је некада текао напредак електронике, како су изгледали почеци и са којим све изазовима су се тадашњи научници сусретали. Такође, говорило се како су истраживачи у Србији усвајали знања и како су пратили трендове у свету, а након тога је причано о садашњим и будућим истраживањима која се спроводе и планирају.

Ову манифестацију отворио је академик Зоран В. Поповић, председник Организационог одбора, који је имао уводну реч. Након тога је уследило је и његово предавање под називом „Доба полупроводника: када, зашто и како је почело?“.
Академик Зоран Љ. Петровић одржао је предавање под називом „Развој технологија за производњу интегрисаних кола“ (аутори Зоран Љ. Петровић, Зоран Јакшић, Светлана Радованов).

О историјском прегледу развоја електронике у Нишу, некадашњег гиганта Електронске индустрије, као и тренутној ситуацији и томе колико су данашњи студенти и асистенти упознати са некадашњим достигнућима привреде у нашој држави говорио је проф. др Данијел Данковић, који је имао предавање под називом „Историјат и развој електронике у Нишу“.

Манифестацију је, предавањем под називом „Транзисторски прекидачи у енергетским претварачима“, затворио академик Слободан Н. Вукосавић.

О овом догађају детаљније можете наћи овде.
 

 

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама