Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Дигитализација културног наслеђа

Image
Image
Презентацијама редовног професора Електронског факултета Универзитета у Нишу и сарадника Математичког института, Радомира Станковића, те Зорана Огњановића, научног саветника и директора Математичког института САНУ-а, приказани су реализовани пројекати Математичког института Српске академије наука и уметности у 2018. години из области дигитализације, који су (су)финансирани уз подршку Министарства културе и информисања.

У прес-сали Министарства културе и информисања, Зоран Огњановић је навео да је у претходној години обрађено пет група у којима је дигитализовано неколико десетина археолошких локалитета, музеја, манастира и других објеката културног наслеђа. За потребе реализације пројеката коришћени су 3Д скенери, посебни фотоапарати, дронови и остали уређаји високе технологије. У име Министарства, присутнима се обратио Дејан Масликовић, помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва, који је том приликом истакао да је Математички институт стратешки партнер Министарства културе и информисања са којим је потписан Споразум о сарадњи у области дигитализације.

Представљени су резултати пројеката из области дигитализације археолошког наслеђа и културне баштине одређених регионалних делова Републике Србије. Промовисани су мобилни вишејезични мултимедијални водичи за град Књажевац, Лепенски Вир, Завичајни музеј Параћин, Музеј Батинске битке у Сомбору, Гвоздени пук у Прокупљу. Водичи су прилагођени особама са инвалидитетом, чиме се повећава примена и доступност водича. Један од пројеката које је МИ реализовао кроз подршку Министарства културе и информисања је дигитализација археолошког локалитета тврђаве Бач са окружењем, која је прошле године, након година обнове и рестаурације, добила и награду Европске уније за културно наслеђе за пројекат конзервације и рехабилитације тврђаве Бач. Посебну пажњу привукла је презентација примене 3Д технологије у дигитализацији споменика културе. Са пројектом Збор у Орашцу и Први српски устанак, присутни су се упознали преко виртуелног обраћања историјских ликова који су оживели кроз апликацију. Пропраћено је и представљање примене проширене и виртуелне стварности.

Апликације подржавају уређаје са Андроид и ИОС платформом (Play Store/App Store). Огњановић и Станковић су истакли да је очување културног наслеђа од виталног значаја и да је циљ пројеката ширење доступности садржаја из области културе. Садржаји које апликације подржавају су научно обрађени и проверени и прилагођени како за коришћење у информативне, тако и у образовне сврхе.
 

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 14, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама