Новости и обавештења

Најновије вести са Електронског факултета у Нишу

Уместо Свечане академије - реч декана поводом Дана факултета

Image

Поштоване колегинице и колеге,

Поштовани партнери,

Драги студенти, 

Драги пријатељи, 

Последњи петак у новембру је веома значајан за нас, јер тог дана свечано обележавамо и прослављамо Дан Факултета. На Свечаној академији, пред драгим студентима, колегама, пословним партнерима, традиционално се осврнемо на протеклу годину, на резултате нашег рада, али најбитније, са визијом погледамо у будућност и поставимо циљеве на којима одговорно морамо свакодневно радити, да би наредне године, поносно, пред вама, могли да их сагледамо као резултате нашег преданог рада.

Ове године прослављамо 60 година рада и постојања.

Хвала свим драгим пријатељима Факултета који су се сетили нашег јубилеја и тим поводом послали честитке.

Нажалост, наша земља, заједно са целим светом, суочава се са великим изазовима и тешким тренуцима и ово нису времена за велика славља.

Међутим, упркос свим изазовима и препрекама, ми смо успели заједничким снагама да, у ово доба здравствене, економске и друштвене кризе, не само очувамо, него и оснажимо наш образовни систем. Када је све стало, ми смо наставили да преносимо знање нашој деци, и стога можемо са пуним правом да прославимо јубилеј, макар и на овај начин.

Ако нам је нешто несумњиво показала и доказала ова епидемиолошка ситуација, то је значај дигиталних технологија. Управо су нам оне омогућиле да свет не остане парализован, а оно што је за нас најбитније, да образовање не стане. Наше стално настојање да побољшамо квалитет образовања путем информационо-комуникационих технологија, да подстакнемо креативност и иновације, осавременимо процес учења и на што бољи начин искористимо могућности које нове технологије пружају, показали су се као визија ове будућности.

Наш труд и посвећеност, не само да мењамо наставне програме и да их осавремењујемо, него и да се мењамо ми сами и идемо у корак са овим дигиталним добом, омогућили су нам да кроз успешну реализацију online наставе обезбедимо континуитет у образовању.

Цела недеља у којој обележавамо Дан Факултета је свечана и посвећена слављењу знања и науке. Током те недеље сусрећу се прошлост и будућност, младост и мудрост, знање и искуство.

Жао ми је што нисмо могли да у свечаној атмосфери поделимо индексе нашим бруцошима, да им, као поносни декан овог Факултета, испред свих запослених, пожелим добродошлицу, да им као њихов професор, дам неколико савета. Недостаје нам гужва и граја прве године, кораци и гласови који одзвањају ходницима Факултета у овом периоду године.

Додела диплома је за нас један од најпоноснијих и најлепших дана у години. И она је, нажалост, прошла тихо, без свечане атмосфере. Жао ми је што нисам могао да им упутим поруку и молбу да наставе своје даље школовање и да своју каријеру успешно граде у Србији, да јој помогну својим знањем да се избори са свим недаћама и да са престижном дипломом коју су овде стекли граде будућност своје земље. Ову молбу им упућујем сада.

Свечану академију традиционално обележава и додела награда и признања нашим најбољим студентима. Ове године нисмо могли да им пред вама, драгим пријатељима и гостима, одамо признање и кажемо колико смо поносни на њих. Али то смо свакако учинили.

Колико је значајна и свечана додела диплома студентима који су завршили Факултет у овој години, и додела награда и признања оним најбољима, толико нам је значајна и додела златних индекса онима, који су указали поверење овој институцији на њеним почецима. Ове године бисмо пожелели добродошлицу генерацији 1970/71., која је пре тачно пола века уписала Електронски факултет у Нишу. Овим путем им честитам јубилеј златног индекса. Очекујемо вас догодине у добром здрављу, да надокнадимо пропуштено.

Међутим, нема само жаљења у овој поруци.

Напротив.

Има пре свега поноса.

И велике захвалности.

Желим да се најпре захвалим својим колегиницама и колегама на изузетној сарадњи, несебичном раду и труду, преданости, солидарности и колегијалности у овим изазовним временима.

Хвала свим професорима и сарадницима на изузетној посвећености и раду на проналажењу најбољих метода држања наставе у овим ванредним околностима, на сталном прилагођавању и усавршавању, на безрезервној подршци коју пружају својим студентима.

Хвала свим запосленима у стручним службама и организационим јединицама Факултета, без њиховог труда и залагања не би могао да се организује несметан рад Факултета и у овим околностима.

Желим да честитам и нашим драгим колегиницама и колегама који су ове године остварили јубилеје од 10, 20 и 30 година радног односа.

Хвала драгим пријатељима Факултета, који су и ове године, без обзира на све околности, обезбедили награде за наше најбоље студенте. Хвала вам што пружате изузетан пример овим младим људима, да се рад и знање цене и да ће бити награђени.

И у овој години наставили смо и проширили сарадњу са многим светским и регионалним компанијама које нашим студентима нуде стипендије и плаћене стручне праксе и који подржавају научноистраживачку делатност студената и запослених на Факултету, али и обезбеђују радна места за наше студенте.

Ове године смо потписали Меморандум о сарадњи са Нафтном индустријом Србије који нам је омогућио опремање и брендирање coworking простора – TechEngine на Факултету. У овом простору, опремљеним најмодернијом опремом и технологијом, студенти и запослени Факултета, заједно са експертима из НИС-а, радиће на бројним научноистраживачким пројектима.

Овим путем желим да се захвалим Влади Републике Србије, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Граду Нишу, на изузетној сарадњи и подршци, пре свега на слуху који имају за потребе студената и потребе савременог образовања, без чије подршке многе наше идеје никада не би могле да буду реализоване.

Упркос кризи која нас је од почетка године задесила, наши студенти су свакодневно били сведоци како око Факултета незаустављиво ничу импозантне грађевине, чиме смо им пружали поруку да и у тешким тренуцима, не смеју да устукну пред препрекама, јер само упорним радом и трудом и непоколебљивим стремљењем ка постављеним циљевима, они могу бити достигнути.

Наш најзначајнији ресурс јесте знање, међутим, неопходни су и адекватни инфраструктурни пројекти који ће омогућити примену тог знања у нашој земљи, који ће омогућити младим талентима да истражују и раде у најсавременијим условима и са најсавременијом опремом.

Ове године завршена је изградња Научно-технолошког парка, чије је отварање од изузетног значаја за наш Град. У њему ће се обављати развојни и истраживачки послови, трансфер технологија и развој нових стартапова, спинофова и малих и средњих предузећа.

А у недељи у којој обележавамо званични Дан Електронског факултета, отворена је Вишенаменска лабораторијска ламела. У њој ће бити основано више центара, сектора и лабораторија у областима по којима је наш Факултет препознатљив у домаћем и међународном окружењу. Такође, измештање постојећих лабораторија из учионичког простора омогућиће да се тај простор врати првобитној намени, чиме се стварају услови за боље просторно организовање наставе. Вишенаменска лабораторијска ламела ће омогућити окупљање истраживача из разних научних области, али и из привреде. Овакво мултидисциплинарно окружење допринеће развоју комерцијалних иновација, а повезивањем науке и предузетништва, подстиче се и развија иновационо предузетништво, омогућава привлачење нових високотехнолошких компанија, отварање нових радних места, запошљавање младих људи, и раст локалне и националне привреде.

Овим је, захваљујући подршци и улагању Владе и ресорног Министарства у дигиталне технологије, ИТ сектор и образовање и науку, али пре свега захваљујући визији коју смо делили, успешно реализован стратешки пројекат за наш Факултет, Град и овај регион.

Изградњом ових бастиона образовања и науке, на самом улазу у наш Град, поносно поручујемо свима који дођу, да је Ниш повратио свој стари сјај и углед и да је из некадашњег Града електронике прерастао у Град напредних технологија.

Можда нам се у овом тренутку будућност чини неизвесном, али ако наставимо да нашој деци пружамо знање и да их изводимо на прави пут, њихова будућност ће бити сигурна. Против свих недаћа наставићемо да се боримо оним најдрагоценијим што имамо – знањем.

 

И на крају, још једном хвала најбољим студетима нашег Факултета, који нас заиста чине поносним. Честитам свима који су поводом Дана Електронског факултета добили посебна признања и признања по основу успеха у претходној школској години.

Декан Електронског факултета у Нишу
Проф. др Драган Манчић

Image

Основни подаци

Адреса: Александра Медведева 4, 18104 Ниш
Тел: +381 (18) 529-105
Факс: +381 (18) 588-399
e-mail: efinfo@elfak.ni.ac.rs
ПИБ: 100232259
Текући рачун: 840-1721666-89

Факултет на друштвеним мрежама